Veelgestelde vragen

Phishing: hoe kan ik mezelf beschermen tegen valse mails of berichten?

Je kent ze misschien maar al te goed: de mails van BPost dat je nog moet betalen voor de levering van een pakje of de berichtjes van de FOD dat je een bedrag terugbetaald krijgt. 

Sinds de coronacrisis hebben we allemaal steeds meer en meer online handelingen moeten leren: van online shoppen tot je burgerprofiel raadplegen en digitale belastingaangifte.

De sterke digitalisering van onze maatschappij is voor fraudeurs een opportuniteit om mensen op te lichten. De verschillende vormen van phishing zijn talrijk en complex. Fraudeurs maken niet alleen gebruik van verschillende kanalen - zoals email, brief, telefoon, sms, sociale media en whatsapp - maar ze plegen de fraude ook in naam van verschillende organisaties en instellingen zoals banken, overheidsadministraties, telecomoperatoren, nutsbedrijven, enzovoort. Iedereen is dan ook potentieel slachtoffer.

Geef nooit je codes en klik niet door op een link

Geef nooit persoonlijke codes (pincode, response code, bankrekeningnummer, adresgegevens…) door naar aanleiding van een email, telefoongesprek, sms, sociale media of whatsappbericht.
Klik ook nooit op een ontvangen link in een bericht of mail, maar typ altijd zelf het adres van de gewenste (bank)website in je browser of gebruik je eigen mobiele (banking)app.       

Denk je dat je een verdachte mail of bericht hebt ontvangen? Je kan hem altijd doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Zo help je voorkomen dat anderen in de val kunnen lopen van fraudeurs die deze mail/bericht versturen.

Hoe werkt het?

Verdacht@safeonweb.be is een e-mailadres van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Zij controleren de links en bijlages van deze doorgestuurde mails of berichten. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd, wat betekent dat je geen antwoord zal krijgen. Verdachte links laten zij blokkeren in frauduleuze mails/berichten. Zo zijn minder oplettende internetgebruikers die op de link geklikt hebben ook beschermd. Je kan ook verdachte sms’en doorsturen door er een screenshot van te nemen en door te mailen naar verdacht@safeonweb.be.

Weetjes

Donderdag is phishingdag: dan heb je het meeste kans om ‘gephished’ te worden.
Fraudeurs spelen bovendien graag in op de actualiteit. Ook al is het nieuwsfeit verzonnen of bij de haren getrokken: mensen willen het nieuws als eerste weten en reageren dan te snel. Overheidsnieuws of bedrijfsnieuws scoort evenzeer.

Meer info: www.safeonweb.be of download de safeonweb-app

Naar top